Jídelníček proti nachlazení | Tipy

25. 1. 2017

S chřipkovou epidemií straší všechna média. Chcete zůstat fit a obejít se bez vitamínových tobolek? Možná už cítíte, že nejste úplně ve formě a nejlepší je nachlazení zažehnat včas. Máme pro vás tipy na zdravá jídla, s kterými zvládnete přečkat zimu ve zdraví.

Snídaně

Vsaďte na vejce v jakékoliv podobě. Jsou bohatá na zinek, který zvyšuje imunitu organismu a dokáže zkrátit dobu nachlazení. Udělejte si míchaná vajíčka, nebo omeletu s rajčátky, která jsou bohatá na vitamín C.

Snídani zapijte čajem s medem a zázvorem. Horká tekutina uvolní ucpané dutiny, zázvor obsahuje látky zvané gingeroly, které mají protizánětlivý a antioxidační účinek.

Oběd

Jako přílohu zvolte zeleninu bohatou na vitamín C (paprika, brokolice, květák, rajčata) a udělejte si lahodné ratatouille, nebo ji orestujte na olivovém oleji. Vyzkoušejte také batáty, které patří k nejvýživnějším druhům zeleniny a podporují imunitní systém.

Svačina

Zvolte bílý jogurt bohatý na probiotika a doplňte ho ovocem kiwi. Nejenomže obsahuje vitamín C, ale údajně redukuje hladinu tuků v krvi.

Večeře

Ne nadarmo nám maminky vařily proti nachlazení drůbeží polévku. Tělo hydratuje a dodá potřebné množství vitamínů, minerálů, kalorií a bílkovin.

Hladovci si mohou k polévce namazat žitný chléb s avokádem, které je bohaté na zdravé tuky a pomáhá tělu snižovat zánět. Tělo navíc získá dostatek zdravých kalorií pro boj s nemocí.

Autor: Diana Zadáková

Komentáře