5 nejlepších tipů, co jíst před cvičením

6. 4. 2017

Chystáš se jít potit kila? Nenech si jídlo stát v cestě! To, co sníš před cvičením, dokáže ovlivnit celý jeho průběh! Je jasné, že některé dny ti jde cvičení líp a někdy hůř. Důležité je vědět, že jídlo před a po hraje stěžejní roli. Jakým potravinám je třeba se vyvarovat a jaké ti naopak zajistí dostatek energie?

Jde o správný typ jídla, jeho množství i načasování!

Bez ohledu na to, co si vybereš, se říď obecnými instrukcemi. Nejlepším jídlem před cvičením jsou lehce stravitelné sacharidy. Dobrou volbou je ovoce nebo naklíčená semínka, stejně tak jako malé množství tuku a proteinů ve formě kokosového oleje či arašídového másla. Tyto potraviny jsou vhodné zvláště před velmi intenzivním a náročným tréninkem. Právě ona kombinace ti dodá okamžitou i dlouhodobou energii.

Vyvaruj se rafinovanému cukru, vláknině i bílkovinám

Co je naopak před sportovním výkonem nevhodné? Vyvaruj se rafinovanému bílému cukru, který se skrývá nejen ve sladkém pečivu, ale i například v těstovinách nebo bílém chlebu. Všechny tyto potraviny mohou vést k únavě a vyčerpání. Omez také potraviny s vysokým obsahem vlákniny a bílkovin, berou tělu energii a trvá dále, než je strávíš.

Kolik kalorií je vhodné před cvičením přijmout?

Cílem by mělo být 100-200 kalorií cca 30-60 minut před tréninkem.

Našich 5 tipů, co jíst před cvičením

Plátek chleba s džemem

Kousek celozrnného chleba s džemem nebo s arašídovým máslem se doporučuje, pokud chceš cvičit déle než 45 minut.

Energetické nápoje

Toto pití může být vhodné, ale ujisti se, že je bez přidaných konzervačních látek. Vyhni se i dochucovadlům, barvivům nebo zpracovaným cukrům, jako je maltodextrin, oligosacharid, známý jako výhodný zdroj energie pro sportovce.

Čerstvé ovoce

Banán je jasná volba! Před cvičením pomáhá udržet hladinu krevního cukru a tím i tvou energii.

Sušené ovoce a oříšky

Náš tajný tip: 3–4 datle s 1 polévkovou lžicí mandlového másla nebo čtvrtina hrnečku ovocné a oříškové směsi.

Ovocné smoothie

Rychlý a chutný recept: vezmi půl hrnku mraženého jogurtu, půlku banánu, kokosovou vodu nebo jiný nápoj neobsahující mléko. Můžeš přidat trochu proteinového prášku.

Jaké jídlo ti zaručeně zajistí energii a skvělý výkon? Tagujte své fotky #myfitpoint a my je nasdílíme na našem Instagramu ClassPoint.cz!

Komentáře