9 záludných důvodů, proč nemůžeš zhubnout

20. 4. 2017

Tenhle příběh určitě znáš. Máš za sebou desítky lekcí spinningu, aerobiku i stovky kilometrů strávených na běhacím páse. Už si možná ani nepamatuješ, jak vypadá kus dortu nebo plátek pizzy. Ručička na váze se ale ne a ne pohnout. Našli jsme 9 nejzáludnějších důvodů, které ti možná kazí tvoje úsilí zhubnout!

#1 Nejíš dostatek kalorií

Tvoje tělo (a metabolismus) pracuje na základě množství kalorií, které konzumuješ. Bylo prokázáno, že diety s omezenou hladinou kalorií snižují rychlost metabolismu a dlouhodobě zvyšují přírůstek hmotnosti. Místo počítání kalorií se raději zaměř na kvalitu a obsah své stravy.

#2 Jíš příliš mnoho bílkovin

Konzumace stravy s vysokým obsahem bílkovin může nadměrně stimulovat jak hladinu inzulínu, tak hladinu leptinu a tím zabraňovat snížení tělesné hmotnosti. Protein je zdravý v normálních množstvích, aby udržoval svalovou hmotu.

 

#3 Vinu má hormonální nerovnováha (testosteron)

V důsledku hormonální nerovnováhy můžeš mít nejen špatnou pleť, ale také problémy s váhou. Nízká hladina testosteronu může být problémem jak u mužů, tak u žen. Testosteron pomáhá budovat svalovou hmotu a vysoká hladina inzulinu snižuje hladinu testosteronu. Tato snížená svalová hmotnost má za následek nižší metabolismus, jelikož spaluješ méně energie v klidu (což znamená obtíže se ztrátou hmotnosti).

 

#4 Vinu má hormonální nerovnováha (inzulín)

Nesprávné množství inzulínu může způsobit hyperglykemii (pokud je příliš mnoho inzulínu) nebo hypoglykemie (pokud je příliš málo inzulínu). Inzulín zvyšuje přírůstek hmotnosti v tukových tkáních v těle. Věděl jsi, že v současné době má až 50% populace nějakou formu inzulínové rezistence? Pokud máš vysokou hladinu inzulínu, nebudeš moct spalovat tuky - i když běžíš na běžeckém pásu celé hodiny.

 

#5 ,,Když cvičím, můžu jíst, co chci.“

Existují studie, které dokazují, že strava je stejně důležitá (ne-li důležitější) jako cvičení, zejména pokud jde o úbytek na váze. Správná strava ovlivňuje váhu tím, že má vliv na tvé hormony a cvičení může pouze tyto hormony změnit v menší míře. Pokud chceš zhubnout, musíš jíst zdravě, jen cvičit nestačí.

#6 Trpíš nedostatkem spánku

První a nejdůležitější "složka", pokud jde o zdraví? Spánek! Ten nejkvalitnější je vždy do půlnoci.

 

#7 Jsi ve stresu

Stres může způsobit zvýšení stresového hormonu kortizolu, což vede ke zvýšení hmotnosti. Navíc, pokud se cítíme v nepohodě, saháme po čokoládě a jiných cukrovinkách.

 

#8 Máš problém s štítnou žlázou

Naše metabolismy jsou řízeny našimi thyroidy (žláza v krku). Jeden z nejvíce přehlížených důvodů, proč pacienti nemohou zhubnout, je nediagnostikovaný problém s štítnou žlázou. Štítná žláza pomáhá řídit bazální metabolickou rychlost celého těla.

 

#9 Necvičíš efektivně

Cvičení je důležité, ale musí být tak efektivní. Je třeba pravidelně a postupně navyšovat zátěž a kombinovat silový a aerobní druh cvičení.

Věříme, že teď už nebrání nic v cestě k tvé vysněné váze! Sleduj nás na Instagramu a Facebooku, ať ti neuknout žádné novinky a vychytávky.

 

Zdroj

Komentáře