Avokádo 4x jinak | Recepty

1. 2. 2017

Avokádo. Ovoce, které si získalo srdce mnoha strávníků a to nejen pro jeho lahodně máslovou chuť.  Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a zdravých tuků, tak toho využijme! Přinášíme vám 4 avokádové recepty, na kterých si nejenže pochutnáte, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví!

Ještě než se do toho pustíte, je lepší si koupit avokádo alespoň 2 dny před tím, než z něj chystáte vařit. V obchodě se totiž prodává často nedozrálé a s ním by se vám nejenom hůř pracovalo, ale také by nebyl výsledek tak chutný.

Avokádovo-kakaová pěna

Ingredience: 1 avokádo, 1 banán, 3 lžíce kakaa

Do mísy vložte vydlabané avokádo, nakrájený banán a kakao. Vše rozmixujte. Pokud bude pěna příliš hustá, přidejte trochu mléka. Pěnou naplníte dvě misky a na ozdobení doporučujeme čerstvé maliny či jahody. Pokud dáte to uzavíratelné nádoby, máte chutnou a zdravou svačinu do práce!

 

Těstoviny s avokádovým pestem

Ingredience na pesto: 1 avokádo, hrst bazalky, 4 lžíce olivového oleje, šťáva z limetky, sůl a pepř

Vydlabejte avokádo, rozmačkejte vidličkou a spolu s ostatními ingrediencemi dejte do mixéru. Uvařené těstoviny sceďte do hluboké pánve, kde je smíchejte s pestem. Přidat můžete zeleninu dle libosti. Rychlý a zdravý oběd do krabičky i na prostřený stůl!

 

Krémové fit kostky z avokáda

Ingredience: 1 banán, 2 avokáda, 100g lískových oříšků, 100g kokosového oleje, 100g hořké čokolády

Nad vodní lázní rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem.  Až se spojí dohromady, sundáme z plotny. Vydlabané avokádo rozmixujeme s banánem a přidáme do čokoládové směsi. Vmícháme nasekané oříšky a dáme na menší plech vyložený fólií. Vzniklé dílo dejte chladit do lednice. Tento dezert ocení zejména fitness návšteva!

 

Jemná avokádová pomazánka

Ingredience na pomazánku: 1 avokádo, citronová šťáva, tvarohový sýr (např. lučina), hořčice, sůl a pepř

Ingredience na dozdobení: vejce, cherry rajčátka, libová šunka

Vydlabané avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte část tvarohového sýra a lžíci hořčice. Nakonec dochuťte citrónovou šťávou a kořením. Doporučujeme podávat s plátkem šunky, vajíčkem a cherry rajčátkem na žitném chlebu. Rychlá a zdravá večeře je na světě!

 

Autor: Diana Zadáková

Komentáře