5 způsobů, jak se soustředit při cvičení | Fitness

14. 10. 2016

Všichni jsme to zažili: Přihlásíš se na lekci, kterou prostě zbožňuješ. V onen den přijdeš, převlékneš se a jsi připraven se do toho pořádně položit, ale když se dáš do pohybu, tvoje mysl se prostě nemůže soustředit. Možná jsi roztržitý kvůli nekonečnému objemu práce, co jsi musel udělat nebo tě neustále rozčiluje ta hádka s kamarádem. Ať je důvod jakýkoli, tvoje pozornost je pryč a ty si tu hodinu neužíváš jako obvykle.

A záchrana? Tito australští instruktoři Ti poradí, jak dostat hlavu zpátky do tempa.

Najdi si červenou zónu

Tom Sproats, zakladatel ScenicCyde v Sydney, říká, že: „Nejlepší cesta, aby se naši svěřenci soustředili na lekcích, je 2–3 minuty před lekcí prostě vypnout. Zavřít oči a zapomenout na vše, co se děje venku. Říkáme tomu „červená zóna“. Našim svěřencům to dává pocit útěku a díky tomu se začnou lépe soustředit.“ Když se vám zdá, že se hlava ne a ne přizpůsobit cvičení, začněte se soustředit na dech a zapomeňte na rozum.

Víc poslouchej

Lizzi Bland, majitelka a hlavní instruktorka Lean Bean Fitness, podněcuje své svěřence, aby při cvičení nebyli hlavou v oblacích, ale opravdu se soustředili na pokyny lektora. Lizzi při trénincích ráda drží vysoké tempo. „Když lekce rychle plyne, není čas ztrácet koncentraci nebo se začít nudit.“

Najdi svůj vnitřní dech

Dustin Brown doporučuje používat dýchací techniky během celé lekce, nejen na začátku či na konci. Dustin pomáhá najít soustředění již na začátku každého cvičení pomocí speciálních dýchacích technik, jako je kapalobhati dech, kdy dochází k přirozeným nádechům a k velmi rychlým výdechům. Tělo se pročistí a nabije se energií. Zkuste i  ujjayi dech (hluboké rytmické dýchání nosem, aby se ukotvil prožitek z jógy). Když si osvojíte tyto techniky, vybudujete si disciplínu dechu a mysli i odhodlání.

Zapoj do posilování QI Gong

Troy Abraham z Move Yoga v Melbourne používá QI Gong cviky k vybudování soustředěnosti skrze energie v těle a mysli. Tato energie se používá, aby se tělo připravilo na náročnější asány. Přináší to uvědomění, soustředěnost v těle.

Alternativní dech skrze nosní dírky

Liz Holman, zakladatelka a majitelka Fused to Move v Sydney, podporuje své studenty, aby vyzkoušeli cviky s pranayama a zejména alternativní dýchání nosem (v sanskritu známe jako Nadi Shodhan). Nadi Shodan je technika dechu, která pomáhá udržet mysl klidnou a šťastnou. Pár minut tohoto cvičení je dle Liz jedna z nejlepších cest, jak si pročistit hlavu, uvědomit si nahromaděné napětí a únavu a začít se soustředit ještě předtím, než se začne cvičit.

Komentáře