7 příznaků, že nejíte dostatek kalorií | Rady

20. 9. 2016

Zredukované množství kalorií je základním klíčem k hubnutí, ale je možné to přehnat, což vám rozhodně nepomůže! Zde je pár varovných příznaků, že nepřijímáte dostatečné množství kalorií.

1. Jste vyčerpaní

Kalorie=energie. Když se vám jich nedostává, je pravděpodobné, že se začnete cítit unaveně dříve, než normálně, stejně tak jako když nemůžete vstát z postele ani po osmi hodinovém spánku. Zamyslete se, co během dne sníte. Pokud vám dělají běžné denní úkony problém, znamená to, že se vám nedostává nezbytného množství kalorií.

2. Nezvládáte cvičit

Mít palivo v nádrži je základním předpokladem pro jakýkoliv pohyb. Pokud se rychle unavíte nebo nezvednete svou běžnou zátěž, uvědomte si, co jíte. Před cvičením si dejte sacharidy a po něm proteiny s nimi zkombinované, což vám ulehčí zotavování. To umožní vašemu tělu nabrat potřebné svaly a urychlit kýžené výsledky.

3. Nemůžete se soustředit

Pokud nemáte dostatečný energetický příjem, vaše mysl může být zahalena mlhou a únavou. Pokud vám 80 kaloriový jogurt neumožňuje přežít ranní poradu, dejte si k němu pár oříšků, nebo jogurt zaměňte za vyváženou kombinaci proteinů, sacharidů a tuků. Vajíčko na celozrnném chlebu nebo kousek ovoce s oříškovým máslem vás nastartují. Neříká se, že jídlo je pro mozek důležité pro nic za nic.

4. Jste neustále hladoví a podráždění

Pokud máte pořád hlad a jste naštvaní, může to znamenat, že prostě dost nejíte. Zkuste obměnit svůj jídelníček a přidat na vyvážených jídlech. Mix proteinů, sacharidů a tuků v rámci vašich potřeb vám dodá tolik potřebnou energii.

5. Máte nepravidelný cyklus

Přílišné omezování kalorického příjmu může vést k hormonálním změnám, které mají za následek nepravidelný, či neexistující cyklus. Adekvátní výživa je důležitá pro normální fungování hormonů, tudíž pokud vám perioda vynechá, i když nejste těhotná nebo její jakákoliv nepravidelnost je jasným znakem, že něco není v pořádku a je důležité se poradit se svým lékařem. 

6. Vaše váha se nemění

Náhlý úbytek kalorií je pro tělo signálem, že jste se ztratila v divočině a ne, že se pouze snažíte vejít do šatů pro družičku. Tělo se tak  přepne do modu “hladovění” a začne kalorie ukládat. To má za následek zpomalení metabolismu a spalování. Pokud nehubnete při denním příjmu, řekněme 1400 kalorií, zkuste pár týdnů jíst 1600 a uvidíte, zda se něco změní.

7. Nedaří se vám dodržovat plán

Pokud je pro vás nemožné dodržet nový jídelníček, nemusí to být pouze záležitost vůle. Prostě pro vás není vhodný. Ideální dieta je taková, která vám umožní dosahovat úspěchů po celý váš život. Když vám chutná, co jíte a zároveň máte dostatek energie, je snazší si tento životní styl udržet a dosáhnout tak svých cílů.

Komentáře