Jóga pomáhá proti stárnutí | Odhaleno

3. 1. 2017

Neustále slýcháme o výhodách, které našemu tělu a duši přináší cvičení jógy, a nová studie ukazuje, že lekce jógy působí na naše zdraví víc, než si myslíme.

Připadáte si každým rokem zapomnětlivější? Může to být věkem. Fyzické aktivity spolu s meditací hrají velkou roli v boji proti zapomínání, ale ne každý chce chodit  každé ráno běhat, že. V nejnovější studii publikované v dubnu 2016 v Journal of Alzheimer´s Disease (odborný časopis pravidelně publikující novinky o Alzheimerově chorobě) vědci z University v Californii pozorovali, jak jóga pomáhá lidskému mozku přizpůsobit se stárnutí.

Jak na to přišli? 

Badatelé  zkoumali snímky mozků lidí středního věku před a poté, co byli rozděleni do dvou skupin. První skupina cvičila jógu a druhá skupina plnila zadaná cvičení na posílení mysli. I když obě skupiny udělaly významný pokrok, pouze ta první dosáhla vyšších výsledků v testu vizuální paměti. Zlepšila si paměťové dovednosti, jež nám pomáhají v orientaci ve světě, s rozpoznáváním předmětů i s rovnováhou.

Tím pádem příště určitě nezapomeneme, kam jsme dali klíče od bytu. Jednoduše zaujměte svou oblíbenou jógovou pozici a uklidněte mysl. Určitě si brzy vzpomenete.

 

Komentáře