Které ovoce je nejlepší z hlediska cukru | Zdravá strava

6. 10. 2016

Melouny, borůvky, jahody jsou považovány za zdravou a vyváženou stravu, ale je tomu tak doopravdy?

,,Co se týče ovoce a tématu cukru, není důležité pouze to, kolik se ho v ovoci vyskytuje”, říká Bonnie Taub-Dix, RDN, zakladatelka  BetterThanDieting.com a autorka Read It Before You Eat It. ,,Důležité je i to, co sníte spolu s ovocem. Pokud si k němu dáte proteiny a tuky, jako je lžička mandlového másla nebo deka sýra, proteiny a tuky zpomalí vstřebávání ovocného cukru a vyhnete se tak výkyvům hladiny cukru v krvi”.

Ale co když jíte ovoce pouze k svačině? Je několik typů, které byste měli jíst v menší míře. Tady je seznam těch nejlepších a nejhorších, co se týče obsahu cukru.

Brusinky

Vzhledem k jejich nakyslé chuti nikoho nepřekvapí, že obsahují pouze malé množství cukru. ,,Jeden hrnek čerstvých brusinek obsahuje pouze čtyři gramy cukru,” říká Taub-Dix. Pokud máte chuť na něco sladšího, doslaďte si je sladidlem s nízkým glykemickým indexem, jako je med, nebo javorový sirup. ,,Můžete si k nim také dát jiné ovoce, jako jsou jablka, které pouze zvýrazní jejich chuť bez toho, aniž by jim přidaly na obsahu cukru.”

Maliny

Maliny jsou hned na druhém místě, jeden hrnek obsahuje pouze pět gramů cukru, takže jich můžete sníst hodně, aniž byste se předávkovali cukrem. Když není jejich sezona, zamiřte ke zmrazenému zboží, radí Taub-Dix. ,,Maliny můžete jíst celý rok a mražené jsou skvělou přísadou do smoothie. Osobně je miluji ohřáté s řeckým jogurtem.”

Grepfruit

Ne jen, že grep obsahuje pouze kolem pěti gramů cukru, ale je také velice výživný. ,,Půlka grepfruitu obsahuje více vitamínu C, než je doporučená denní dávka”, říká Taub-Dix. K tomu jsou skvělou a osvěžující snídaní za letních rán.

Ostružiny

Sedm gramů cukru není nikterak hrozné, je to stejné množství, které dostanete do těla, když sníte hrníček ostružin. Navíc, jak připomíná Taub-Dix, ostružiny mají tu výhodu, že obsahují denní dávku vlákniny. ,,Odrudy bobulovitých jsou nejlepší, co se týče malého obsahu cukru a velkého obsahu vlákniny.”

Jahody

Taktéž obsahují sedm gramů cukru, ale jestli si hlídáte hladinu cukru v krvi, Taub-Dix doporučuje si je dát spolu s proteiny. ,,Vynikající jsou wafle s mandlovým máslem posypané nakrájenými jahodami.”

Meloun

Pochutnávali jste si na melounu nenasytně, neboť jste se domnívali, že obsahuje samou vodu? Možná vás chuť trochu přejde. I kdyby vás to lákalo, nedávejte si najednou celý meloun. ,,Jeden hrnek melounu obsahuje asi deset gramů cukru,” říká Taub-Dix. 

Komentáře