Zázrak zvaný tapioca | Zdravá strava

16. 1. 2017

Většina z nás už dobře zná malá černá chia semínka. I přes jejich drobnou velikost se do těchto malých kuliček vejde velké množství vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších živin. Každý den jsme pravidelně zásobeni novými fotografiemi jídel, ve kterých hrají chia semínka významnou roli. Do popředí se ale dostávají další důležité drobné perličky zvané tapioca!

Maniok jedlý

Maniok jedlý je keř, který se pěstuje v tropických oblastech (Afrika, Latinská Amerika, JV Asie) pro jeho kořenové hlízy. Tyto hlízy jsou tak energicky bohaté, že jsou základní potravinou pro miliony lidí po celém světě. V Asii je tento keř nazýván tapioca, a protože je jeho hlíza hojně využívaná v asijské kuchyni, která je pro svou lehkost a rozmanitost stále oblíbenější, postupně se tento název rozšířil do celého světa.

Podobně jako brambory obsahuje kořen manioku velké množství škrobu a velmi často se dává do spojitosti s batáty, které si vysloužily přezdívku sladké brambory. Zpět ale k tapioce. Díky čemu si zasloužila významnou pozici v pomyslné příčce tzv. superpotravin?

 

S tapiocou ke zdraví

Škrob, který z rostliny získáme, si můžeme koupit v podobě tapiocové mouky či tapiocových perel. Tapioca je bohatá na vápník (pro zdravé kosti a zuby), draslík (proti vysokému tlaku), fosfor (stavba kostí), hořčík (svalový a nervový systém), železo (přenos kyslíku v těle), vitamín B a kyselinu listovou. Navíc neobsahuje lepek ani laktózu a proto je vhodná pro jedince s laktózovou intolerací, pro celiaky, vegany i vegetariány.

 

Využití tapiocy

Tapioca je v asijské kuchyni využívána především pro přípravu sladkých pokrmů. Velké oblibě se těší tapicový puding, který má lahodně krémovou konzistenci. Dále se využívá na přípravu kaší, jako krém do koláčů, často se přidává i do oblíbeného bubble tea, ale také jako zdravé zahušťovadlo do polévek.

 

Autor: Diana Zadáková

Komentáře